KORONA PONOVO BUKTI U SRBIJI: Naš doktor objasnio zašto brojke vrtoglavo rastu

Procenat novozaraženih pacijenata sa relativno stabilnih 15, 16 odsto skočio na preko 25 odsto...

printscreen

Povećan broj inficiranih korona virusom na nacionalnom i lokalnom nivou rezultat je boravka građana u turističkim centrima koji su tokom produženog vikenda sredinom ovog meseca ugostili veliki broj turista, smatra dr Predrag Sazdanović, direktor

Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac, koji je istakao da situacija postaje zabrinjavajuća.

On apeluje na primenu preventivnih mera, poput nošenja maske i održavanja fizičke distance, kojih bi, naglašava, dosledno trebalo da se pridržavaju oni koji su se vakcinisali protiv kovida-19, jer se imunitet stiče 15 dana nakon druge primljene doze, prenosi portal ucentar.rs.

Nažalost, kao što smo i predvideli, ove nedelje ćemo trpeti posledice sretenjskih praznika i okupljanja u turističkim mestima u celoj Srbiji i Kragujevcu. Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste što je procenat novozaraženih pacijenata na ukupan broj testiranih preko 25 odsto.

Imali smo prethodnih dana 15 do 16 odsto i taj broj je relativno bio u opadanju, međutim, od ponedeljka je taj broj preko 25 odsto što je posebno zabrinjavajuće – kazao je Sazdanović.

U ovom trenutku u KC Kragujevac na hospitralizaciji je oko 190 pacijenata i svi su teški, kaže on.

Ne radi se o pacijentima koji imaju samo koronu. Recimo imamo sedam pacijenata koji su za koronarnu, a kovid su pozitivni. Naši pacijenti su jako teško. Dešava se da su u intenzivnim negama dugo i da su 20 dana na mehaničkoj ventilaciji – kazao je on.