KORONA PRESEK: Konačno! Broj zaraženih pao ispod 1.000

U Srbiji je u poslednja 24 časa na korona virus testirano 11.521 osoba, od kojih je 984 novozaraženih. Nažalost, preminulo je 7 osoba, a na respiratorima se trenutno nalaze 24 pacijenata.

Pixabay.com

Podsetimo, u Srbiji su juče testirano 11.899 osoba, od kojih je 1.057 novozaraženih. Nažalost, preminulo je 7 osoba, a na respiratorima je bilo 23 pacijenata.

Svetska zdravstvena organizacija upozorava na oprez, a lista zabrinjavajućih sojeva virusa korona proširena je za dva nova: BA4 i BA5, koji su osim u Africi, potvrđeni i u Belgiji, Danskoj, Nemačkoj i Velikoj Britaniji. Za sada nema dokaza da se nove podvarijante šire drugačije od originalne varijante omikrona ili da izazivaju težu kliničku sliku.

– Nema razloga za uzbunu zbog pojave novih podvarijanata. Još ne primećujemo veliki porast broja zaraženih, hospitalizacija ili smrtnih slučajeva – rekao je dr Matšidiso Moeti, direktor SZO za Afriku.

Ipak, SZO je pozvala sve zemlje da sekvenciraju najmanje pet odsto uzoraka kovida 19, jer su mnoge države, uključujući Veliku Britaniju, Švedsku i SAD, nedavno ukinule masovne programe testiranja pošto je broj teških slučajeva kovida značajno opao.