KORONA SATIRE EVROPU: Brojke rastu bez obzira na vakcinaciju i NAJSTROŽIJE mere

Masovna vakcinacija u Evropi počela je 27. decembra, a onda "zakazala". Prema podacima o smrtnosti, Evropljani umiru kao nikada, uprkos svim strogim merama i zaključavanju.

Pixabay.com

Crna korona tačka

Portugal je prešao put od zemlje koja je izbegla najgoru pandemiju do zemlje koja moli za međunarodnu pomoć.

Broj zaraženih od koronavirusa počeo je vrtoglavo da raste 2. januara i Portugal je brzo stigao na vrh liste zemalja sa najviše zaraženih i umrlih. Od novogodišnje večeri, Portugal je registrovao 5.510 umrlih od korone u poređenju sa 6.972 u celoj 2020. Broj aktivnih slučajeva porastao je za 242 procenta tokom januara na 181.623, gotovo 1,8 procenata ukupne populacije.

Bolnice su preplavljene. Mediji izveštavaju o pacijentima koji po 12 sati čekaju na prijem. Intenzivna nega je na granici pucanja.

Grafikon koji prikazuje broj preminulih jasno ilustruje neverovatan skok u broju žrtava koronavirusa koji je Portugal zabeležio. Prosečan broj umrlih sada je daleko veći od svakog pika koji je ova zemlja beležila od početka pandemije.

U prvoj fazi smo bili užasnuti scenama iz Španije i Italije. Sada se situacija okrenula”, rekao je politički komentator Luis Markes Mendeš. “Na žalost, sada vidimo scene koje odražavaju dramatičnu situaciiju u našim bolnicama”, rekao je on i dodao:”Ako uporedite cifre sa Španijom ili Nemačkom ili prosekom EU, razlika je kolosalna”.

Britanski mutant

Velika Britanija je jedna od najteže pogođenih zemalja u pandemiji, a situaciju je sada dodatno – i možda smrtonosno – zakomplikovao novi soj koronavirusa.

Britanske vlasti danas su saopštile da će sledeće nedelje uvesti strožu graničnu kontrolu u cilju sprečavanja širenja novih varijanti koronavirusa, zahtevajući hotelski karantin za ljude koji dolaze u zemlju i preteći prekršiocima pravila sa do 10 godina zatvora i novčanim kaznama.

Britanske stroge mere mogle bi da ostanu na snazi sve dok vlada ne bude sigurna da vakcine deluju protiv novih varijanti koronavirusa.

Novi soj je prvi put otkriven u Velikoj Britaniji krajem prošle godine. I u Srbiji je nedavno izolovan u uzorku pacijentkinje koja je doputovala iz glavnog grada Velike Britanije.

Mutacija koronavirusa nazvana VUI-202012/01 još nije dovoljno istražena ali, prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, prve analize ukazuju na to da se brže i lakše širi. Prema jednoj proceni, mutirani virus odgovoran je za 60 odsto novih slučajeva u Londonu i okolnim područjima.