KORONA SE VRAĆA PRE JESENI? Jedna stvar strašno BRINE srpske epidemiologe

Epidemiolozi apeluju na građane da se vakcinišu kako bismo bili spremni na brzo širenje delta soja virusa, koji se pojavio u Srbiji.

Pixabay.com/Kolaž

U Srbiji je od početka pandemije registrovano 717.196 slučajeva koronavirusa, od 4.468.634 testirana uzorka. Od posledica infekcije preminule su 7.063 osobe. Procenat smrtnosti je 0.98 odsto. Na bolničkom lečenju nalazi se 280 pacijenata, od kojih je 10 na respiratoru.

U Srbiji je, prema poslednjem preseku, koronavirus potvrđen kod još 103 osobe od testiranih 8.520 uzoraka. Od posledica zaraze preminule su još dve osobe.

Na bolničkom lečenju nalazi se 280 pacijenata, od kojih je 10 na respiratoru.

Epidemiolozi upozoravaju da na to što imamo ponovo trocifren broj zaraženih utiče nizak stepen vakcinacije od kovida, ali i to što se svi ponašamo kao da su ukinute preventivne mere, a one i dalje važe. Dodaju da Srbiji sa ovim stepenom vakcinacije na jesen “ne gine” novi talas zaraze.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nam brojevi zaraženih od korone rastu i da se plaši da ćemo već tokom leta imati pogoršanje epidemiološke situacije.

To je loše, plašim se svih tih novih sojeva i da nam novi talas stiže već na leto, a ne na jesen“, rekao je Vučić novinarima tokom posete Specijalnoj bolnici za cerebrovaskularne bolesti “Sveti Sava” u Beogradu.