KORONA SITUACIJA NEPROMENJENA: Brojke stagniraju, ali doktori uplašeni zbog NOVE POSLEDICE virusa

Najnoviji izveštaj o korona virusu u Srbiji!

Pixabay.com/Kolaž

U Srbiji je u prethodnih 24 sata na koronavirus testirano 12.869 građana od kojih je 1.366 novozaraženih.

Preminuo je 21 pacijent, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije trenutno se nalaze 138 obolela.

Kliničko-bolnički centar “Bežanijska kosa” je dva puta bio u kovid sistemu. Sada imaju posebno odeljenje za postkovid lečenje. Dr Bogdan Crnokrak rekao je za RTS da pacijenti koji su imali srednjeteške i teške forme pneumonije zahtevaju dodatnu pažnju. Postoji povećana sklonost ka zgrušavanju krvi, bilo koja infekcija nosi taj rizik, ističe Crnokrak.

Prema njegovim rečima, gotovo da nema organskog sistema koji nije zahvaćen potencijalnim kompikacijama. To su najčešće pulmološke, kardiološke, hematološke, alergološke komplikacije. Pacijenti zahtevaju multidisciplinarni pristup.

Svi pacijenti koji su lečeni i smatraju da im možemo pomoći, mogu se javiti kod nas – kaže doktor.

Treba da se javi u svoju regionalnu kovid ambulantu, pa će lekar proceniti da li su tegobe posledica kovida, posledica pogoršanja prethodnog stanja ili nešto novo povezano s kovidom – kaže Crnokrak.

Kada se “krv pretvara u lepak” 

Dr Crnokrak ukazuje na to da postoji povećana sklonost ka zgrušavanju krvi, bilo koja infekcija nosi taj rizik i gotovo sve infekcije su povezane sa sklonošću ka trombozi.

Primetili smo u kovid infekcijama da su ti pacijenti mnogo više povezani s takvom vrstom komplikacija – ne tipičnih u venskom sistemu već u arterijama. To su retke tromboze, a sada smo bili u prilici da ih puno vidimo – rekao je Crnokrak.

Nisam video toliko tromboza u svojih 20 godina karijere kao ovih godinu dana – rekao je on.

Pre godinu dana bila je informacija da čak svaki treći pacijent ima problem sa krvnim ugrušcima.

Objašnjava da te pacijente treba selektirati, videti da li su otpre skloni zgrušavanju krvi, a postoji hematološko stanje – trombofilija, genetska sklonost, koja se u toku života ne pojavi osim u situacijama kao što je kovid infekcija.

Većinu pacijenata pustimo kući, nismo imali ponovne hospitalizacije, dobro se leče u bolnicama, sposobni su da odu na kućno lečenje – kaže Crnokrak.