KORONA SKANDAL U REGIONU: Stanovništvo spremno za VAKCINACIJU, ali…

BiH je naručila 1,2 miliona doza vakcine putem COVAX mehanizma koji, kako pišu bosanski mediji, nema sklopljen ugovor s Fajzerom i BioNTekom, ali ima a AstraZenekom. BiH je naručila još 892 hiljade doza vakcine putem EU mehanizma, ali još nije dobila ni upit za prihvat vakcine.

vakcina
pixabay.com

Za sada ne možemo potvrditi datum prijema, ali se očekuje da će vakcine stići u prvom tromesečju ove godine. Dosadašnja iskustva drugih država pokazuju da kompletna narudžba neće stići u jednoj pošiljci nego će stizati sukcesivno – rekla je  Sanja Vlaisavljević, savetnica državne ministarke civilnih poslova Ankice Gudeljević.

Na pitanje da li BiH, pored COVAX i EU mehanizma, ima ikakve paralelne pregovore direktno s proizvođačima vakcine, iz nadležnog državnog ministarstva kažu da to nije ostvareno svesni činjenice da bi direktnom nabavkom građani vakcine dobili mnogo brže.

Bosna i Hercegovina odlučila se na nabavku vakcina putem COVAX i EU mehanizma. Svesni smo činjenice da je direktna nabavka omogućavala bržu nabavu, ali na prvom mestu pri donošenju odluke bila je bezbednost potencijalne vakcine koju garantuju navedeni mehanizmi nabavke. Napominjemo da su odluke donošene u saradnji sa nadležnim vlastima entiteta i Brčko distrikta i na osnovu njihovih iskazanih potreba – rečeno je u ministarstvu

Kako momentalno stvari stoje BiH će dva milion naručenih doza vakcine (namenjeno za milion stanovnika) dobijati periodično najranije od marta ili aprila ove godine.

Takođe svi građani očito neće dobiti istu vakcinu jer COVAX mehanizam za sada ima ugovor samo sa AstraZenekom (Oksfordska vakcina) koja je trenutno odobrena samo u Velikoj Britaniji i Indiji. Poslednjih dana 2020. godine je stigla vest da vakcina AstraZeneke još nije spremna za hitno odobrenje u Evropi.

U drugoj nabavci (EU mehanizam) u BiH bi mogle doći Fajzerove vakcine koje imaju odobrenje EU, a treba znati da je Evropska unija naručila dodatnih 100 miliona doza te vakcine.