KORONA STAGNIRA U SRBIJI: Nizak broj novozaraženih, a preminulo DEVET LICA

Najnoviji korona presek u Srbiji.

Pixabay.com/Kolaž

U poslednja 24 časa na korona virus potvrđeno je još 287 novoobolelih, dok je preminulo 9 lica.

Testirano je 10,912  osoba. Na bolničkom lečenju nalazi se 581 osoba, dok je na respiratoru 38 lica.

Varijanta virusa SARS-CoV-2 koja ima dve promene na površinskom proteinu registrovana je u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

U Hrvatskoj je detektovan indijski soj korona virusa – kaže Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prema njenim rečima, u Hrvatskoj je najprisutniji britanski soj korone, ali je u nekoliko slučajeva detektovan i indijski soj. Ovaj soj, poznat kao dupli mutant, prilično je zarazan i velika je mogućnost brzog prenošenja.

Otkriven je pre nekoliko dana u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali to su pojedinačni slučajevi i nema mesta za paniku – istakla je Pem Novosel.

Indijski soj korona virusa daje slične simptome kao i ostali sojevi virusa SARS-CoV-2: povišenu temperaturu, gubitak čula mirisa i ukusa, kašalj, reljefasti jezik (poznat još i kao kovid-jezik), beličaste promene na nokatnoj ploči (poznate još i kao kovid-nokti), umor, glavobolju…

Ono što je do sada poznato o indijskoj varijanti jeste da ima dve značajne genetske promene u površinskom proteinu – E484Q i L452R. Zbog toga je dobila naziv “dupli mutant”. To, međutim, ne znači da je indijska varijanta dvostruko zaraznija ili opasnija – naučnici još nisu to dokazali.