KORONA U SRBIJI: 82 nova slučaja, preminula 2 pacijenta, u OVA TRI GRADA opet RASTE BROJ ZARAŽENIH

Prema poslednjim podacima u Srbiji su potvrđena 82 nova nova slučaja koronavirusa. Preminula su još dva pacijenta.

Pixabay.com

U poslednja 24 sata u Srbiji su zaražene još 82 osobe koronavirusom, a preminule su još dve. Testirano je ukupno 6.877 osoba. Na respiratorima se nalazi 21 pacijent.

U Beogradu, Kragujevcu, Zaječaru dolazi do blagog porasta broja zaraženih i tu se posebno sprovode mere nadzora.

Od sutra u 18 časova stupa na snagu odluka po kojoj su državljani Srbije koji se vraćaju u zemlju, iz zemalja gde je veliki broj zaraženih korona virusom, u obavezi da se prijave zdravstvenom sistemu iako nemaju simptome korona virusa.

Oni koji imaju simptome, trebalo bi da se jave u kovid ambulante.

“U cilju praćenja zdravstvenog stanja, građanima će na samoj granici biti podeljena zdravstvena upozorenja sa svim instrukcijama gde i na koji način da se jave”, rekla je direktorka Instituta “Batut” Verica Jovanović, i dodala da je važno pratiti zdravstveno stanje najmanje 10 dana po ulasku u zemlju.

Epidemiolog Predrag Kon podseća da su kazne za stavljanje zdravlja ljudi u opasnost propisane zakonom i da se kreću od 50 do 150.000 dinara.

Kon dodaje da su druga mesta rizika škole, slave, praznici i da će isti sistem nadzora građana najverovatnije biti primenjivan i kasnije, uključujući i doček Nove godine. Smatra da je druga varijanta vanredno stanje.