KORONA U SRBIJI: Brojke odlične, ali nadležni kažu – EVO ZAŠTO JE SVE TO NESIGURNO

Prema poslednjim preseku, u Srbiji je za 24 sata potvrđeno 29 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminulih nije bilo.

Pixabay.com/Kolaž

Iako su podaci o broju novozaraženih u Srbiji dobri, situacija može da se promeni veoma brzo. Stručnjaci apeluju na građane da budu odgovorni i da zaštite sebe, porodice i okruženje.

Budući da zemlje u okruženju beleže veliki broj zaraženih i da su oko nas mnogobrojna žarišta, od petka u 18 časova biće sprovođen nadzor nad svim građanima koji se vraćaju u Srbiju, odlučeno je na sednici Kriznog štaba.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da nadzor ne podrazumeva ograničenje slobode kretanja, već samo obavezu redovnog javljanja lekaru.

Navela je da je suština u tome da se svi građani koji ulaze u zemlju u što kraćem vremenu, do 24 sata, jave određenoj zdravstvenoj službi.

Epidemiolog Predrag Kon poručio je da je boravak u Crnoj Gori sada veliki rizik. Pored toga, problem su i proslave, dodao je Kon.

“Bezbednije je trenutno biti na Infektivnoj klinici uz korišćenje maske, nego na nekoj zabavi u Crnoj Gori”, rekao je Kon.

U skladu sa današnjim odlukama Republičkog kriznog štaba u utorak će biti održan sastanak Gradskog kriznog štaba.

“Akcenat će biti na kontroli kafića i ugostiteljskih objekata i ponašanja ljudi”, rekao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.