KORONA U SRBIJI: Među povratnicima već otkriveni PRVI SLUČAJEVI, gotovo polovina novozaraženih iz OVOG GRADA

Od početka epidemije koronavirus je u Srbiji potvrđen kod 32.757 osoba, a od posledica zaraze preminulo je 739 ljudi. Ukupno je testirano 1.063.667 osoba.‬‬ Počela je primena posebnog zdravstvenog nadzora za sve građane koji se vraćaju iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom.

Pixabay.com

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je koronavirus potvrđen kod još 62 osobe, a preminula je jedna osoba. Gotovo polovina novozaraženih, 45 odsto, je sa područja Beograda.

Juče od 18 časova počela je primena posebnog zdravstvenog nadzora za sve građane koji se vraćaju iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom, a epidemiolozi ističu da je cilj te mere kontrola prenošenja virusa, kao i da su za prijavu potrebna tri minuta.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević navela je da su među povratnicima registrovani prvi slučajevi zaraženih. Istakla je da je u jednom beogradskom domu zdravlja od devetoro pozitivnih, troje došlo iz Crne Gore. Bilo je, dodaje, pozitivnih putnika povratnika i iz Hrvatske, Egipta, Turske.

Od početka školske godine, u osnovnim školama koronavirus je potvrđen kod 33 učenika i 17 nastavnika, a u srednjim školama zaraženo je 16 učenika i četiri profesora.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je za RTS da iako podaci govore da je u Srbiji najmirnija situacija u ovom delu Evrope, to ne bi trebalo da izaziva optimizam, nego da nas navede na dodatni oprez.

Ističe da na planinama i jezerima postoje oni koji se okupljaju po kafićima, restoranima i splavovima, kao i da kada u jednom gradu postoji veća kontrola sprovođenja mera onda ima slučajeva da se svi sele u susedna mesta i tamo organizuju manifestacije, svadbe i slično.