KORONA U SRBIJI: “Moralna obaveza svakog pojedinca je da čuva zdravlje”

Epidemijsku situaciju stručnjaci ocenjuju kao stabilnu, ali i dalje poručuju - nosite maske, držite distancu, redovno perite ruke.

Pixabay.com

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji su od koronavirusa obolele još 83 osobe. Preminula je jedna osoba. Testirano je 5.959. Na respiratorima su 23 pacijenta.

U Kriznom štabu kažu da uvedeni nadzor na granicama Srbije dobro funkcioniše.

Nova odluka koja se primenjuje od petka u 18 sati, odnosi se na to da državljani Srbije koji se vraćaju iz zemalja gde je veliki broj zaraženih koronavirusom moraju da se prijave u sistem, a ukoliko imaju neke od simptoma, u obavezi su da odu u kovid ambulantu.

Imunolog i član Kriznog štaba, doktor Srđa Janković očekuje da se građani koji se vraćaju postupe odgovorno i savesno, kao i da nije suština ove mere da policija bilo koga kontroliše, već da svako ima ličnu odgovornost.

“Čak iako je neko očekivao da će policija nekoga kontrolisati – to nije suština ove mere. Ovo nije prinudna mera, ali jeste obavezna u smislu moralne obaveze svakog pojedinca da čuva svoje zdravlje i zdravlje svih nas ostalih”, rekao je Janković.