KORONA U SRBIJI: Na respiratoru najveći broj pacijenata od početka, dan žalosti u Novom Pazaru

U Srbiji je još 279 novih slučajeva zaraženih koronavirusom, a umrlo je 12 osoba. Porastao je broj osoba na respiratoru - 154, što je najveći broj od početka epidemije.

Pixabay.com/Kolaž

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla na konferencije za novinare da je jučerašnji dan bio najgori dan od početka epidemije po broju pacijenata koji se nalaze na respiratorima.

Nije isključila mogućnost uvođenja još restriktivnijih mera i apelovala na građane da poštuju preventivne mere kako bi sprečili širenje epidemije.

“Nosite maske što češće. Molba je da se ljudi ne okupljaju, jer je to najneodgovornije ponašanje i atak na naš zdravstveni sistem”, rekla je premijerka.

Imunolog Srđa Janković kaže da se za sada još uvek ne možemo osloniti na kolektivni imunitet, jer je jednocifren procenat prokuženosti, pa su i dalje “alfa i omega” strategije borbe protiv kovida 19 – mere prevencije zaražavanja.

Lekari upozoravaju da je pritisak na zdravstveni sistem ogroman i da će biti potrebni novi kapaciteti.

Sremska Mitrovica je postala novo žarište u Vojvodini. Tamo je u bolnici oko 80 obolelih od kovida19. Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kaže da se u Vojvodini beleži i do 120 novih slučajeva dnevno.

Gradonačelnik Nihat Biševac proglasio je 14. jul danom žalosti u Novom Pazaru. Odluka je doneta zbog saobraćajne nesreće u kojoj su poginula tri mladića i smrti brojnih Novopazaraca od koronavirusa u poslednjih nekoliko nedelja.

Poslodavci i zaposleni su obavezni da primenjuju više mera za sprečavanje zaraznih bolesti. To predviđa novi Pravilnik o preventivnim merama za sprečavanje širenja epidemije. Kazne za nepoštovnje mera su od 20.000 do milion dinara.