KORONA U SRBIJI: Od danas na snazi NOVE MERE, važe za celu zemlju

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji registrovan kod još 383 osobe. Od posledica zaraze preminulo još 13 ljudi. Na respiratorima 177 osoba. Broj testiranih je 9.183.

Pixabay.com/Kolaž

Na predlog Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid 19, Vlada Srbije usvojila je najnovije odluke u vezi sa sprečavanjem širenja koronavirusa, koje će od danas važiti na celoj teritoriji Republike.

Novim merama od danas se zabranjuju okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru istovremeno više od deset ljudi. Na svaka četiri kvadratna metra u zatvorenom može biti prusutno samo jedno lice. Nošenje zaštitne maske obavezno je na svim javnim mestima u zatvorenom prostoru.

Premijerka Ana Brnabić rekla je na konferenciji za novinare Kriznog štaba da je veliki rast broja obolelih zabeležen u Beogradu i Novom Sadu, posebno u poslednja dva dana što je, kako je rekla, direktna posledica okupljanja na protestima prethodnih dana.

Članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević navodi da je smanjenje broja zaraženih logičan sled događaja pošto je primetno da se građani sada više pridržavaju propisanih mera. Očigledno je, navodi, da se virus dobro adaptirao na humanu populaciju.

“Dok čekamo vakcinu, nošenje maski i te kako ima smisla, čak i kad se pronađe vakcina, one su od izuzetnog značaja, ne samo od koronavirusa, već i kad dođe sezona gripa i ostalih respiratnornih infekcija koje se prenose kapljičnim putem”, napominje epidemiolog.loading...