KORONA U SRBIJI: Raste broj zaraženih, lekare brine što 60 ODSTO BOLESNIH DOLAZI IZ OVE GRUPE LJUDI

Prema poslednjem preseku, koronavirus je registrovan kod još 351 osobe. Od posledica zaraze preminulo još 11 ljudi. Na respiratorima se nalazi 169 pacijenata.

Pixabay.com/Kolaž

Epidemiolozi ukazuju da je 65 odsto hospitalizovanih u poslednjih mesec dana starosne dobi između 20 i 49 godina, a da svaki četvrti zaraženi ima između 30 i 39 godina.

Zbog rasta broja obolelih na sednici Kriznog štaba donete su nove mere. Na teritoriji cele Srbije, bez obzira da li je u određenoj opštini ili gradu proglašena vanredna situacija, zabranjena su okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru za više od deset ljudi.

Zaštitne maske obavezne su i na otvorenom prostoru, na mestima na kojima nije moguće obezbediti rastojanje od jedan i po metar, poput redova ispred prodavnica, apoteka, autobuskih i voznih stajališta i slično.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević kaže da podaci jasno pokazuju da je situacija i dalje itekako nestabilna.

“Zato moramo sve mere svi zajedno da preduzimamo, da bismo videli u narednom periodu poboljšanje”, poručila je Kisić Tepavčevićeva.

Kako bi se obezbedili dodatni kapaciteti za smeštaj obolelih Institut za medicinu rada i Klinika za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije postaju kovid bolnice. To je prvi put da te zdravstvene ustanove ulaze u kovid sistem, s obzirom na to da do sada nisu zbrinjavale kovid pacijente.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da se nada da će Srbija pre kraja godine imati vakcinu protiv koronavirusa, navodeći da su u toku razgovori sa jednom zemljom koja već daje vakcinu ljudima.