KORONA U SRBIJI: Raste broj zaraženih, najviše ih je u Beogradu, ali je i OVA FABRIKA ŽARIŠTE

Prema poslednjem preseku, koronavirusom su u Srbiji zaražene još 152 osobe, a preminulo je još dvoje pacijenata.

Pixabay.com

Iako je više od polovine novozaraženih u Beogradu, zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da Krizni štab neće pooštravati mere, jer je dovoljno da svi poštujemo već propisane. Istakao je da je povećan broj sanitarnih inspektora u Beogradu, kao i da je deo inspektora povučen iz unutrašnjosti.

Zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić rekla je da je pitanje rada škola i fakulteta u uslovima epidemije koronavirusa nešto o čemu se stalno govori i istakla da se situacija prati, kao i da se odluke mogu donositi na dnevnom nivou ukoliko to bude bilo potrebno.

Zatvaranje škola i prelazak na onlajn nastavu je krajnja mera, ako se pokaže da ništa drugo ne može da spreči nagli porast broja zaraženih učenika i nastavnika, poručio je pomoćnik ministra prosvete Aleksandar Jović.

Član Kriznog štaba, epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da među obolelima u ovom trenutku najviše ima mladih ljudi od 20 do 40 godina, koji spadaju u one “koji se baš ne pridržavaju preporučenih mera”.

“Dovoljna je jedna žurka, jedna muzička manifestacija i da bukne. Ceh neće možda platiti onaj ko se zarazio, ali onaj iz njegovog okruženja ko spada u rizičnu grupu – da”, poručio je Tiodorović.

Pixabay.com

Fabrika “Jura” u Nišu ponovo je žarište koronavirusa, pošto je u toj firmi zaraženo više od 60 radnika.

“Ja bih rekao da to nije novo žarište, poslednjih mesec dana je oko 65 zaraženih, gradonačelnica je zakazala vanrednu sednicu Štaba, da se donesu mere i mislim da će ‘Jura’ kao žarište ubrzo biti sanirana”, rekao je za RTS direktor Doma zdravlja u Nišu Milorad Jerkan.

Navodi da “specifičnost postoji čim se radi u takvim kolektivima” te dodaje da nikada ne možemo da budemo sigurni da li neko može biti prenosilac virusa.

“Niš je stabilan grad, siguran grad, radnici ‘Jure’ mogu da rade svoj posao uz sve mere, trudićemo se da sve radnike testiramo, trudićemo se da radnici budu bezbedni, neće se sigurno zatvarati fabrika, takav je stav. Jeste bilo alarmantno u jednom trenutku”, napominje Jerkan.loading...