KORONA U SRBIJI: Sprovođenje mera tokom vikenda ključno, poseban APEL GRAĐANIMA

Prema poslednjem preseku, još 10 pacijenata preminulo je od kovida 19, a koronavirus je registrovan kod još 409 ljudi.

Pixabay.com

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je na konferenciji za novinare da je stabilizovan odnos između broja primljenih pacijenata u bolnice i onih koji se otpuštaju.

“To nam je bio imperativ, uspeli smo u tome, sad nam je imperativ da nastavimo da poštujemo sve one mere o kojima smo govorili do sada”.

Direktorka Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”, Verica Jovanović je rekla da sve populacione grupe, bez obzira na uzrast, plaćaju pi-si-ar testiranje na lični zahtev, dok su svi testovi koji se sprovode prema odluci lekara – besplatni.

Epidemiolog dr Predrag Kon poručio je da smanjivanje brojeva zaraženih i preminulih od kovida 19 direktno zavisi od discipline građana.

Kon je upozorio da je poštovanje mera tokom vikenda jako važno, da se ne bismo opet vratili u potpuno nestabilno stanje.

Dragan Krstić, zamenik predsednika Opštine Trgovište, smatra da je najveći problem što se ljudi ne javljaju lekarima.

“Apelujem na te ljude da se jave lekaru, da preuzmu sve neophodne mere”, poručio je Krstić.

Republički fond za zdravstveno osiguranje je saopštio da počinje da vraća novac građanima koji su želeli da na lični zahtev obave pi-si-ar test na koronavirus ili serološko testiranje na prisustvo antitela, a to nisu obavili iz određenih razloga.loading...