KORONA U SRBIJI: Stabilizovao se broj novozaraženih, ali čitav JEDAN OKRUG i dalje VELIKO ZARIŠTE

Broj pregleda u kovid ambulantama i prijema u bolnicama polako se smanjuje i prema poslednjem izveštaju Kriznog štaba, situacija se stabilizuje u poređenju sa prethodnih nekoliko nedelja unazad.

Printscreen

Prema rečima dr Darije Kisić Tepavčević, ovo je prelomni trenutak kada se očekuje da kljivulja krene silaznim tokom. Da bi do toga zaista i došlo, svaki pojedinac mora da se, više nego ikada pre, pridržava preventivnih mera.

Sanja Glišić, naučna saradnica Instituta “Vinča”, istakla je da su istraživanja pokazala da se prenos virusa može smanjiti korišćenjem zaštitnih maski.

Jedno od žarišta je i Šumadijski okrug gde, u odnosu na broj stanovnika, postoji najveći broj zaraženih.

Epidemiološka situacija pogoršala se i u Bujanovcu, gde se meštani ne pridržavaju mera, a pijačnim danima atmosfera je vašarska. Lekari apeluju da se mere poštuju kako bi se situacija popravila.

Virus ne ugrožava samo fizičko zdravlje, već i psihičko. Zbog duge borbe, straha i neizvesnosti mnogi ljudi mogu osetiti anksioznost, a stručnjaci pozivaju građane da se ne stide i da pozovu besplatne brojeve telefona ukoliko im zatreba pomoć.loading...