KORONA U SRBIJI, STANJE OZBILJNO: 85 odsto svih zaraženih je u OVOJ uzrasnoj grupi

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je potvrđeno 579 novih slučajeva koronavirusa, što je rekordan dnevni bilans od početka epidemije. Preminule su još tri osobe obolele od kovida 19.

Pixabay.com

U prethodnih nedelju dana 85 odsto svih potvrđenih slučajeva koronavirusa je u uzrasnoj grupi do 65 godina, rečeno je na sednici Kriznog štaba.

Direktorka Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”, doktorka Verica Jovanović, kaže za RTS da na sednici Kriznog štaba nisu razmatrali opciju zabrane kretanja i istakla da ukoliko se poštuju postojeće mere, one su veoma efikasne.

“Mi smo svedoci jednog zamora materijala, ali samo poštovanje mera nije jednako zastupljeno u svim uzrastima”, rekla je Jovanovićeva i dodala da starija populacija više poštuje mere, kao i školska deca.

Epidemiolog Darija Kisić rekla je da od ukupnog broja potvrđenih laboratorijskih slučajeva koronavirusa, 15 odsto zahteva hospitalizaciju.

“Dnevno smo svaki dan u plusu za 20 do 40 bolničkih kreveta. Svaki dan u poslednjih 10 dana, više pacijenta je primljeno nego otpušteno iz bolnice”, rekla je Kisićeva.

“U narednom periodu imamo samo jednu važnu utakmicu – borbu s koronavirusom”, istakla je dr Darija Kisić.loading...