KORONA VIRUS JE I DALJE AKTIVAN: Raste broj novozaraženih, a preminulo 19 lica

Koronavirus je i dalje veoma aktivan. Nastavlja se vakcinacija na više od 410 punktova u Srbiji.

Pixabay.com/Kolaž

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je od posledica kovida 19 preminulo još 18 osoba, a zabeležena su 1.903 slučaja zaraze koronavirusom. Testirano 12.191.

Vakcinacija je veoma važna u sprečavanju širenja zaraze, ali neće preko noći zaustaviti epidemiju, poručio je za RTS imunolog Srđa Janković.

Dr Janković kaže da je teško proceniti kad će virus biti pobeđen, jer to zavisi od mnogo faktora, ali najviše od nas samih.

Iako je u Srbiji vakcinisano skoro pola miliona ljudi, još smo daleko od kolektivnog imuniteta.

“Daleko smo od 70-80 odsto. Ali sad je najvažnije da se usredsredimo da zaštitimo što više života. Što se više ljudi vakciniše to je više zaštićenih života”, poručio je Janković i dodao da uz vakcinaciju moramo i dalje da strogo sprovodimo epidemiološke mere.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da je Srbija “vrlo blizu da pobedi koronu”, čemu će, kako kaže, doprineti proizvodnja vakcine koju će Srbija početi uz pomoć ruskih stručnjaka, a čiji se dolazak očekuje 11. februara.

Iz crvene kovid zone, posle tri meseca, izlazi KBC Zvezdara. Tokom trećeg naleta epidemije u ovoj ustanovi zbrinuto je više od 3.000 pacijenata. U toku je dezinfekcija prostora, a prvi pacijenti biće primljeni početkom sledeće nedelje.