KORONA VIRUS PUNI BOLNICE U SRBIJI: Ova telesna temperatura je znak za uzbunu

Gotovo da nema kraja Srbije gde ne raste broj zaraženih koronavirusom.

Pixabay.com/Kolaž

Beogradske bolnice su već danima prepune. U kovid sistem od ponedeljka će i prvi put Institut za reumatologiju.

Situacija u Nišu i jugoistočnoj Srbiji je nepovoljna sa tendencijom da pređe i u vanrednu, kaže za RTS epidemiolog Branislav Tiodorović.

Zbog sve većeg broja pacijenata zaraženih koronavirusom kojima je neophodna hospitalizacija, u kovid sistem je ušao i Kliničko bolnički centar “Bežanijska kosa”, koji u svakom trenutku ima oko 300 pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

Direktorka te ustanove, doktorka Marija Zdravković rekla je da je tokom noći bilo više od 100 pregleda.

– Svi pacijenti su pokriveni terapijski, a svaki deseti nalazi se na intenzivnoj nezi – rekla je Zdravkovićeva.

Tokom noći, kaže, bilo je više od 100 pregleda.

– Hospitalizujemo pacijente sa srednje teškim pneumonijama, a prosek godina pacijenta je 47 – rekla je doktorka Zdravković.

Jasmina Stanković, direktorka Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić” u Šapcu rekla je da se za deset dana jula duplirao broj pacijenta sa simptomima koronavirusa.

– Od 6. jula dobijamo testove svakondnevno, 80 do 90 testova koliko je kapacitet laboratorije – kaže doktorka i navodi da se kontakti šalju u kućnu izolaciju.

Doktorka Jovana Obrenović rekla je za RTS da je u Hitnoj pomoći tokom noći zabeležen veći broj poziva pacijenta, 1.800 zbog sumnje na kovid infekciju.

Ona je objanila da je temperatura viša od 37.5 povišena temperatura ukuliko se ne lečite od astme i hronične opstruktivne bolesti pluća.

– Svaki momemat sa povišenom temperaturom može da ukaže na kovid zarazu i zato vas molim da to kažete našim kolegama na trijaži ili kol centru, da bi kolege mogle adekvatno da se opreme – rekla je doktorka Obrenović.