KORONA VIRUS U SRBIJI: Broj novozaraženih i dalje dvocifren, ima preminulih

U poslednja 24 sata u Srbiji je zabeleženo 36 slučajeva koronavirusa, dok je jedna osoba preminula od posledica zaraze kovidom 19.

Pixabay.com

Na respiratore su priključena 33 pacijenta. Stručnjaci apeluju da se nastavi sa poštovanjem epidemijskih mera, a inspekcijske službe najavile su kazne za one koji ih krše.

Epidemiolozi upozoravaju da ne smemo da se opuštamo. Kako navode, bilo kakvo ponašanje u kome ignorišemo prisustvo virusa svakako će nas koštati.

Navode da se posledice nepoštovanja mera ne vide odmah, već posle nekoliko nedelja.

Doktor Predrag Kon je upozorio da poseban rizik prenosa virusa nosi školski uzrast od 15 do 19 godina, ali i učenički domovi.

Kao deo terapije u lečenju kovida 19 mogu da se koriste krvna plazma i antitela onih koji su se već oporavili. Oni mogu da doniraju plazmu u dve ustanove u Srbiji – Institutu za transfuziju krvi u Beogradu i Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine u Novom Sadu.

Na Kosovu i Metohiji, u sredinama pod nadzorom zdravstvenog sistema kosovske vlade, u poslednja 24 časa preminulo je pet osoba obolelih od kovida 19.

Od izbijanja epidemije preminula je 568 osoba, sa, prema navodima lekara, drugim pratećim bolestima.

Institut za javno zdravlje u Prištini registrovao je 85 novih slučajeva infekcije korona virusom na osnovu testiranja 432 uzorka.

Ukupno su 14.204 osobe inficirane na KiM od izbijanja epidemije. Izlečena su 10.643 a aktivna  2.993 slučaja.