KORONA VIRUS U SRBIJI: Broj novozaraženih manji nego juče, jedan podatak brine lekare

U Srbiji je u poslednja 24 sata od posledica koronavirusa preminulo još 16 obolelih. Od testirana 7.292 uzorka, na koronavirus je pozitivno 1.386.

printscreen/youtube.com/The Atlantic

Bitku sa kovidom izgubilo je 16 pacijenata, ukupno 4.230 od početka epidemije.

Hospitalizovano je 3.846 osoba, od kojih su 134 na respiratorima.

U ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i domovima za smeštaj odraslih i starih korona virusom zaraženo je 249 korisnika i 239 zaposlenih.

Do sada je ukupno izlečeno 5.120 korisnika ustanova socijalne zaštite, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kada je reč o zaposlenima u tim ustanovama, do sada je izlečeno 2.162 zaposlena.

U borbi protiv kovida nastavlja se vakcinacija, a građani primaju i drugu dozu vakcine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je u Srbiji vakcinisano 635.000 građana, a da su neki primili i drugu dozu vakcine protiv kovida. Prema njegovim rečima, potrošeno je 840.000 doza vakcine.

Raste broj pacijenata u kovid bolnicama, upozoravaju nadležni i poručuju da je rizik od zaražavanja pojačan u vreme praznika. 

Epidemiolozi upozoravaju da ukoliko se tokom praznika ne budu poštovale sve mere predostrožnosti posle svega možemo imati novo povećanje broja inficiranih koranavirusom.

Kako bi se poštovale mere, najavljeno je da će narednih dana biti pojačane kontrole i nadzor komunalne, sanitarne i turističke inspekcije, a pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković je poručio da će inspektori na terenu preduzimati rigorozne mere.