KORONA VIRUS U SRBIJI: Broj zaraženih dvocifren, ima preminulih

Od početka epidemije u Srbiji je potvrđeno ukupno 31.356 slučajeva korona virusa, a preminulo je 711 osoba.

Pixabay.com/Kolaž

U poslednja 24 sata zabeleženo je 83 slučajeva koronavirusa u Srbiji, a preminula je jedna osoba. Na respiratorima je 48 pacijenata. Testirano je 4.356 uzoraka. Do sada je testirano 925.208 uzoraka.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon ranije je upozorio da je Srbija daleko od povoljne epidemiološke situacije i apelovao na građane da i dalje sprovode mere.

– Broj koji se testira u kovid ambulantama Beograda na dnevnom nivou zbog sumnji na kovid ne opada poslednje dve nedelje. Sa povratkom putnika iz inostranstva i polaskom u školu moguće je da dođe do povećane aktivnosti virusa – upozorio je Kon u objavi na svom Fejsbuk profilu.

Ponovio je da se zato mere moraju sprovoditi, posebno zabrana okupljanja više od 30 osoba, koja je, uz strogo poštovanje mera, odobrena samo u bioskopima i svim institucijama kulture u većem broju.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je rekao za RTS da su povratak sa godišnjih odmora, polazak u školu, povratak studenata – rizici za dodatno širenje infekcije kornavirusa.

– Ne vidiim opasnost od novog rasta broja zaraženih, samo je potrebno pridržavati se mera – poručio je Zoran Gojković.