KORONA VIRUS U SRBIJI: Drugi dan bez žrtava, ali buknulo novo žarište

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je registrovano 67 novih slučajeva koronavirusa. Od tog broja, 28 njih je iz Smedereva.

Pixabay.com

U Srbiji su od poslednjeg izveštaja testirane 3.644 osobe, od koji je 67 bilo pozitivno na koronavirus.

U poslednja 24 časa nije bilo preminulih od kovida 19. Pre dva dana, posle 59 dana od prvog smrtnog slučaja, takođe nije bilo žrtava, dok je juče preminula jedna osoba.

Hospitalizovano je ukupno 658 osoba, od čega je 12 na respiratorima, a izlečeno je 5.857.

Epidemija korona virusa se stišava, ali se i dalje povremeno javljaju lokalna žarišta i to uglavnom u radnim kolektivima, jer su zatvoreni prostori u kojima ljudi provode više sati – najrizičniji, objašnjavaju epidemiolozi.

Jedno od manjih žarišta trenutno je u Zaječaru, u tamošnjem pozorištu ukupno je 14 zaraženih, ali niko nema težu kliničku sliku.

U turskoj fabrici “Kajzen” u Smederevu kod još dve osobe potvrđeno je prisustvo koronavirusa, tako da u je toj fabrici do sada potvrđeno ukupno 23 slučaja. Svi su hospitalizovani. Za još oko 50 njih se čekaju rezultati.

Imunolog Srđa Janković rekao je za RTS da je epidemiološka situacija povoljna, ali da sporo opada broj novootkrivenih slučajeva na dnevnom nivou. Rekao je da se nada će tokom leta da bude dan bez novoobolelih od kovida 19.