KORONA VIRUS U SRBIJI: Manje novozaraženih, ali i dalje visok broj težih slučajeva

Prema poslednjem preseku, bitku sa kovidom 19 izgubilo je još osam pacijenata, a novozaraženih je 258. Testirano je 7.168 osoba, na respiratorima je 146 pacijenata.

Pixabay.com/Kolaž

Situacija sa koronavirusom je povoljnija, ali smo daleko od vremena za opuštanje, upozoravaju lekari.

Krizni štab ponovo je apelovao na stanovništvo da poštuje sve mere, kao što su higijena, distanca i maske, kako bi se smanjio broj pacijenata u bolnicama, čime bi zdravstvene ustanove bile oslobođene za pacijente koji nisu zaraženi korona virusom. 

Zamenik direktora KBC “Dragiša Mišović”, dr Predrag Savić, rekao je za RTS se u toj ustanovi na lečenju nalazi 195 pacijenata, od čega je četvoro dece. Kako je rekao, 60 pacijenata je teže obolelih, a njih 23 su na respiratoru.

Savić je rekao da teže oboleli imaju obostrane teške pneumonije i da su u ovom talasu mlađi pacijenti.

Istakao je da je u prethodnom talasu za dva meseca u KBC “Dragiša Mišović” lečeno 1.500 ljudi, a sada je za mesec dana zbrinuto 1.000 osoba.

U četiri kovid bolnice u Vranju ukupan broj pacijenata je 110. Među hospitalizovanima nema dece. Trenutan broj slobodnih mesta je 105.

U Valjevu je juče registrovano 16 novoobolelih, što je manje nego prethodnih dana. Manje je i pacijenata koji se javljaju u kovid ambulante na pregled.

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je na konferenciji za štampu Kriznog štaba da se, za Beograd, broj onih koji se javljaju u kovid ambulante sa simptomima opada.

– Broj pregleda se smanjuje i broj onih koji se tretiraju kao sumnjivi na kovid i kojima se uzima bris. Sa 2. avgustom je u Beogradu bilo 252 takva slučaja. U odnosu na 900 slučaja koliko je bilo 13. jula je znatno opadanje. Procenat testiranih na Torlaku jasno ukazuju da se veoma smanjuje aktivnost virusa na teritoriji Beograda. Još je to visoka aktivnost koja može čas da se prebaci. Situacija je i dalje nesigurna – naglasio je Kon.loading...