KORONA VIRUS U SRBIJI: Objavljeni najnoviji podaci o broju zaraženih i preminulih

Testirano je 10.638 osoba.

printscreen/youtube.com/CGTN

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je od posledica kovida preminulo još 19 osoba, a zabeleženo je novih 1.709 slučajeva zaraze. Na respiratoru je 161 pacijent.

Širom Srbije nastavljena je masovna vakcinacija protiv korona virusa, a građani koji žele da se vakcinišu mogu da iskažu interesovanje na portalu e-Uprava ili pozivanjem broja 0800 222 334.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je za RTS da je Ministarstvo zadovoljno odzivom građana.

– Nastavlja se vakcinacija sutra i narednih dana. Zadovoljni smo odzivom i kako funkcioniše sistem. Ono što nama daje nadu i veru je da su naši građani jednostavno izabrali put koji je dobar, a to je da prevencijom i vakcinom dođemo do rezultata – rekao je ministar.

Istakao je da građani koji se vakcinišu ne smeju da se opuste i da nije realno da se stvori imunitet nakon prve doze.

Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović je rekao da je u Kliničkom centru odziv odličan.

– Sada smo vakcinisali ljude koji su svo vreme bili negativni, a počeli smo da vakcinišemo i ljude koji su već preležali kovid – istakao je Stevanović i dodao da je za sada vakcinisano više od trećine kolektiva.

Imunolog Dečje klinike u Tiršovoj Srđa Janković poručio je da je zadovoljan vakcinacijom, i istakao da je suština da se sa tim nastavi.

Državni sekretar Mirsad Đerlek je rekao da je suština da se u što kraćem roku vakciniše što više ljudi jer će samo tako masovna vakcinacija imati efekta.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović je rekao da su započeli zvanični razgovori o proizvodnji ruske vakcine “sputnjik” na teritoriji Srbije.

Strani biznismeni mogu u Srbiju bez pi-si-ar testa

Vlada Srbije je stranim i domaćim državljanima koji iz poslovnih razloga dolaze u našu zemlju omogućila da pređu granicu bez pi-si-ar testa uz prethodnu najavu Komori, a da naknadno, u roku od 24 sata po ulasku u zemlju, pribave i dostave negativan brzi antigenski test na prisustvo virusa SARS-kov-2, izdat od strane referentne laboratorije Republike Srbije.

Za najavu dolaska i sve potrebne informacije i podršku potrebno je da se privrednici obrate Privrednoj komori Srbije 48 sati pre planiranog ulaska u Srbiju posredstvom imejla [email protected]loading...