KORONA VIRUS U SRBIJI: Objavljeni najnoviji podaci o broju zaraženih i preminulih

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je korona virus potvrđen kod još 359 ljudi, a preminulo je 10 pacijenata. Od danas građani i elektronski mogu da saznaju rezultat svog pi-si-ar testa.

Pixabay

U Srbiji je ukupno hospitalizovano 4.762 pacijenta, od kojih je 190 na respiratorima.

– Veća smrtnost kod muškaraca, kod nas 64 odsto muškarci, žene 36. Gojaznije osobe sa teškom kliničkom slikom imaju veću šansu za komplikacije. Gojaznost samo jedan od faktora rizika – navodi direktor Infektivne klinike doktor Goran Stevanović.

– Kraj prve nedelje bolesti i kraj druge nedelje bolesti su trenuci kad dolazi do pogoršanja stanja. To važi za svaku starosnu grupu. Zajednička karakteristika svih koji su imali pogoršanje je da su imali tešku upalu pluća. Ne postoji zajednička karakteristika za određenu starosnu grupu. Stariji i hronični bolesnici imaju veće šanse za pogoršanja – dodaje dr. Stevanović.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da još nema registrovane vakcine za upotrebu.

– Ceo svet je u jednoj vrsti borbe da dođe do što bolje pozicije da ima prioritet kad se pojavi vakcina. Najbitniji su efikasnost i bezbednost vakcine. Struka određuje da li će vakcina biti obavezna ili ne. Minimum je da vakcina bude preporučena, posebno za visoko rizične grupe, pre svega zdravstveni radnici, hronične bolesnike – navodi ministar.loading...