KORONA VIRUS UGROŽAVA I AJKULE: Zbog naučnih ispitivanja im preti istrebljenje

Stručnjaci koji proučavaju divlje životinje ističu da se ajkule love zbog skvalena prirodnog ulja iz jetre ajkula. Sastojak se koristi kao pomoćno sredstvo za povećanje efikasnosti vakcine.

Bela ajkula
Printscreen/Youtube

Kalifornijska grupa “Shark Allies” upozorava da oko pola miliona ajkula može biti ubijeno u pokušaju da se napravi vakcina za kovid-19, tvrde stručnjaci za divlje životinje.

Vrhunski grabljivci ubijaju se zbog skvalena, prirodnog ulja napravljenog u jetri ajkula, koje se koristi kao lek i pomoćno sredstvo za povećanje efikasnosti vakcine stvaranjem jačeg imunološkog odgovora.

Da bi se obezbedila jedna doza vakcine potrebno je sakupiti ulje iz 250.000 ajkula, što znači da je za dve doze ta cifra 500.000.

– Ubiranje nečega od divlje životinje nikada neće biti održivo, pogotovo ako je to grabljivac koji se ne razmnožava u velikom broju – istakla je Stefani Brendl, osnivač i izvršni direktor “Shark Allies”.

Takođe je dodala da postoji toliko nepoznanica koliko je velika i koliko dugo može trajati ova pandemija i koliko njenih verzija moramo da prođemo, da bi, ako nastavimo da koristimo ajkule, broj nestalih ajkula uzetih za ovaj proizvod mogao biti zaista velik, iz godine u godinu.

Jednostavno tražimo da se ispitivanje skvalena ne životinjskog porekla sprovodi zajedno sa skvalenom ajkule kako bi se što pre mogao zameniti.

Grupa je pokrenula internet peticiju pod nazivom „Prestanite da koristite ajkule u vakcini protiv kovida-19″, a skvalen od ulja jetre ajkule najčešće se koristi jer ga je “jeftino nabaviti” i “lako ga je dobiti”.

Sve biljke i životinje proizvode skvalen kao biohemijski međuprodukt, a može se proizvesti iz izvora koji nisu životinjski, uključujući kvasac, šećernu trsku i maslinovo ulje.

Kompanija, “Amiris”, jedna od proizvođača skvalena, sa sedištem u kalifornijskoj Silicijumskoj dolini, koristi postupak dobijanja skvalena iz šećerne trske. U njihovoj najnovijoj izjavi, kompanija tvrdi da može proizvesti skvalen za milijardu vakcina za mesec dana.

Sintetički skvalen kompanije još uvek nije odobren za upotrebu u vakcinama. Međutim, njegov izvršni direktor Džon Melo rekao je da je u pregovorima sa regulatorima u SAD-u da dozvole da se koristi kao alternativni dodatak u vakcinama formulisanim za upotrebu skvalena na bazi ajkula.

Prema procenama konzervatora, godišnje se zbog skvalena, koji se takođe koristi u kozmetici i mašinskom ulju, ubije oko tri miliona ajkula. Za vađenje jedne tone skvalena potrebno je usmrtiti oko 3.000 ajkula.