KORONAVIRUS U SRBIJI: Od danas NOVA PRAVILA za ulazak stranaca u zemlju

U Srbiji su od početka epidemije registrovana ukupno 719.664 potvrđena slučaja kovida 19. Do sada je testirano 4.600.110 osoba. Od posledica zaraze preminulo je 7.098 obolelih. Procenat smrtnosti je 0,99 odsto. Na bolničkom lečenju nalaze se 323 pacijenta, od kojih je 10 na respiratoru.

Pixabay.com

Prema poslednjem preseku, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 202 osobe, od testirana 8.853 uzorka. Od posledica zaraze preminule su tri osobe.

U zemlji se danima beleži trocifreni broj zaraženih. Stručnjaci upozoravaju da na to utiče nizak stepen vakcinacije od kovida, a najveći trenutni problem je mala vakcinisanost među mladima.

Upozoravaju da je četvrti talas pred nama, i da će na udaru biti nevakcinisani.

Stručni komitet za imunizaciju preporučio je treću dozu vakcine protiv koronavirusa.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek navodi za RTS da se uvođenjem treće doze, dodatno štite osetljive kategorije stanovništva, čiji imunološki sistem daje slabiji odgovor na vakcinaciju, zdravstveni radnici koji su u stalnom kontaktu s pacijentima, kao i svima koji to žele.

Objašnjava da je preporuka doneta na osnovu svetskih istraživanja koja su pokazala da treća doza pojačava imunitet kod osoba koje su slabije reagovale na dve doze.

Apeluje na mlade između 18 i 30 godina da se vakcinišu, kako bi, kako kaže, imali mnogo mirniju jesen nego što nas očekuje.

Na sednici Vlade Srbije usvojen je Zaključak o davanju saglasnosti za priznavanje potvrde o potpunoj vakcinaciji protiv bolesti kovid 19 i potvrde o preležanoj bolesti na osnovu faktičkog reciprociteta.

Građani koji poseduju potvrdu o potpunoj vakcinaciji koje izdaju države Gruzija, Monako, Kipar, Liban, Moldavija, San Marino, Tunis, Hrvatska, Slovačka, moći će sa ovom potvrdom da uđu u Srbiju od subote, 24. jula, u ponoć.

Dodatno, liberalizacija ulaska u zemlju ogleda se u tome što je za 16 zemalja doneta odluka da se dozvoli ulaz licima koja imaju potvrdu o preležanom kovidu (pozitivan pi-si-ar ili antigen test, od kog nije prošlo manje od 14 dana ili više od šest meseci). Primena za svih 16 zemalja počinje u subotu, 24. jula u 00.00 časova.

Zemlje koje su obuhvaćene ovom merom su: Luksemburg, Andora, Španija, Austrija, Bugarska, Grčka, San Marino, Slovenija, Tunis, Turska, Hrvatska, Rumunija, Nemačka, Sjedinjene Američke Države, Švajcarska, Danska.