KORONAVIRUS U SRBIJI: Situacija se smiruje ali struka PREDVIĐA TREĆI PIK

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je za RTS da statistički podaci ohrabruju i pokazuju da se situacija polako, ali sigurno smiruje.

Pixabay.com

Međutim, napominje da je virus prisutan već nekoliko meseci i da se s njim vodi ozbiljna borba. Kaže i da struka predviđa treći pik i da niko ne zna koliko će borba trajati. Zbog toga poziva na oprez i da se spremamo kao da će taj treći pik biti krajem septembra ili početkom oktobra.

Prema poslednjim podacima, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starijih koronavirusom inficirano 127 korisnika i 51 zaposleni. Zbog povoljnije epidemijske situacije i na preporuku Kriznog štaba, od subote ponovo su dozvoljene posete.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je za RTS da iako imamo više uslova da živimo normalnije, maske ćemo nositi bar do proleća sledeće godine i pri tome ćemo morati da držimo i odstojanje. Polazak u školu može predstavljati na neki način opterećenje, ukazao je Tiodorović.

Direktor ORL klinike KC u Nišu Dušan Milisavljević izjavio je za RTS da će tim lekara na teško obolelim pacijentima proveriti da li koronavirus oštećuje i čulo sluha.

Ankete roditelja pokazale su da veliki broj dece želi da nastavu od 1. septembra vrati u školi, istkao je ministar prosvete Mladen Šarčević. Dodaje da će učenici koji iz zdravstvenih razloga ne mogu da nose maske, moći da koriste vizire.