KORONAVIRUS U SRBIJI: U 16 gradova vanredna situacija, ali postoji jedna “umereno DOBRA VEST”

Vanredna situacija proglašena je u Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu, Vranju, Ivanjici, Beogradu, Šapcu, Čačku, Arilju, Kraljevu, Požegi, Užicu, Priboju, Lučanima, Bogatiću i Vladičinom Hanu zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom.

Pixabay.com

Imunolog dr Srđa Janković kaže za RTS da blagi pad novoobolelih u poslednja dva dana tumači kao stagnaciju i da možda možemo da se nadamo da smo dosegli određeni plato krive novoobolelih. Poručuje i da niko ne treba da misli da je unapred zaštićen ili bezbedan.

Janković je rekao da, što se tiče broja pacijenata na respiratoru, tu imamo porast, ali da je to očekivano.

Zbog povećane aktivnosti virusa, popunjavaju se kovid bolnice. Govoreći o tome može li naš zdravstveni sistem to izdržati, Janković kaže da može ukoliko ne budemo imali dalji porast i ukoliko je ovo plato na kome smo sada.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić rekao je da će o kovid pacijentima u Areni brinuti 15 lekara i 35 medicinskih sestara.

Zbog koronavirusa u pripremi je više scenarija za kombinovanu nastavu koja bi od septembra mogla da počne u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.