Kosovo dobija novog predsednika u sredu?

Zstava Kosova
Wikipedia.org

Novi predsednik Kosova mogao bi da bude izabran u nastavku sednice Skupštine Kosova koja je zakazana za sredu, piše portal koha.net.

 

Sednica Predsedništva Skupštine Kosova na kojoj bi trebalo da bude utvrđen datum održavanja sednice na kojoj će biti održan izbor predsednika, trebalo bi da bude održana sutra.

Ako sednica Predsedništva ne bude održana predsednik Vlade Kosova zatražiće da u četvrtak bude održana sednica Skupštine na čijem će dnevnom redu biti izbor predsednika.

Portal koha.net piše i da poslanici Demokratske partije Kosova (DPK) i Demokratskog saveza Kosova (DSK) sledećih dana ne smeju da napuštaju Kosovo.

Opozicija na Kosovu najavila je da neće dozvoliti da predsednik DPK, sadašnji zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Hašim Tači, bude izabran za predsednika Kosova i da će organizovati proteste u Skupštini i ispred nje.

Predsednik Kosova mora da bude izabran do 6. marta, inače će biti raspisani vanredni parlamentarni izbori.

Prema proceduri, u prva dva pokušaja izbora predsednika  Skupštini, potrebno je da za njega glasa dve trećine, odnosno najmanje 80 poslanika, dok je u trećem pokušaju dovoljno da za kandidata glasa više od 50 odsto, odnosno 61 poslanik.

Prema Ustavu Kosova sednici na kojoj se bira predsednik treba da prisustvuje najmanje 80 poslanika.

Predsednici Atifeti Jahjagi petogodišnji mandat ističe 6. aprila.