Stefanović je u pismu naveo da se od Generalne skupštine Interpola u Dubaiju 2018. godine nisu dogodile nikakve suštinske promene koje bi dovele do odstupanja od tadašnje odluke o odbijanju članstva Kosova.

“Zapravo jedina promena upravo ide u prilog stavovima Srbije protiv ovog zahteva i ogleda se u porastu broj država koje su povukle priznanje takozvanog Kosova”, naveo je Stefanović.

On je u pismu ponovio argumente Srbije koji pokazuju da i samo razmatranje tog zahteva predstavlja grubo kršenje medjunarodnog prava, ali i najviših akata samog Interpola.

“Ponovno stavljanje na dnevni red ovog zahteva drastično bi politizovalo rad ove profesionalne policijske organizacije i u oštroj je suprotnosti sa Ustavom Interpola”, ocenio je Stefanović u pismu.

Stefanović je podsetio da je prema Ustavu Interpola “strogo zabranjeno za organizaciju da preduzima ma koju intervenciju ili aktivnost političke, vojne, verske ili rasne prirode”, kao i da je status Kosova utvrdjen Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koju je u obavezi da poštuje.

“Razmatranje zahteva za članstvo Kosova bi svakako dovelo do upuštanja Interpola u aktivnosti političke prirode, ali i do njegove instrumentalizacije u političke svrhe. Jedna u nizu jasnih potvrda našeg stanovišta protiv ovog zahteva je svakako i odbijanje zahteva za članstvo Kosova na Generalnoj skupštini Interpola u Dubaiju 2018. godine”, zaključio je u pismu Stefanović.

Stefanović je uputio pisma i svim članovima Izvršnog komiteta ponaosob sa molbom da na predstojećem sastanku glasaju protiv tog zahteva.

Kosovo je nedavno ponovo uputilo zahtev za članstvo Generalnom sekretarijatu Interpola.loading...