KOSOVO UVELO NOVE TAKSE, ministar odgovorio na pitanje – ZAŠTO Srbija ne uvodi KONTRAMERE Prištini

Kosovska vlada donela je odluku da proširi odluku o taksama od 100 odsto i na robu stranih kompanija koje imaju svoje proizvodne pogone u centralnoj Srbiji.

Beta

Ova odluka doneta je na jučerašnjoj sednici kosovske vlade, samo nekoliko sati nakon što su ambasadori Kvinte zatražili potpuno ukidanje taksa, javlja dopisnik RTS-a.

Priština je pre više od mesec dana sa prethodnih deset podigla na sto odsto takse na srpske proizvode.

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić je za Prvu TV ovim povodom kazao da EU ima instrumente da reaguje ali da neće biti ništa čudno ako ta reakcija izostane.

– Sad me zanima kako će reagovati kada se radi o njihovim firmama. Ako neće da zaštite nas onda bi bar trebalo da zaštite njihove kompanije koje ovde posluju – naveo je Ljajić.

Prema njegovim rečima, EU je već mogla da reaguje tako što će suspendovati SSP sa Kosovom jer su ove mere kršenje tog sporazuma.

– Ovaj svet nije isti kao pre 5- 6 ili deset godina. Ova EU nije ista, ima daleko veće probleme nego što smo mi mislimo, da smo centar sveta. I Kosovo preduzima ove mere zato što zna da EU neće preduzimati nikakve radikalne mere, a mogli bi – navodi Ljajić.

On smatra da prištinske privremene institucije kada su kretali u sve ovo nisu imali nikakvu izlaznu varijantu.

– Ubeđen sam da oni ne znaju kuda vodi, osim što se radi o dadatnoj političkoj radikalizaciji. Ne pada mi na pamet ništa drugo nego da žele da menjaju političku realnost da skrenu pažnju sa međunarodnog neuspeha. Međunarodna zajednica funkcioniše tako što se zainteresuje tamo gde postoji problem. Žele da naprave problem da bi posatali faktor koji to rešava – priča Ljajić.

Na pitanje zbog čega Srbija ne uvodi kontramere Prištini, Ljajić odgovara:

– Vrlo je prosto, Mi skoro ništa ne kupujemo na Kosovu, reč je o 22 miliona evra godišnje, to je 5-6 proizvoda, maline, radijatori, metalne cevi, … Od toga dobar deo su neke kompanije ili privrednici iz Srbije, iz severa kosova koji prodaju ovde – kaže Ljajić.