KOSTURI KOJI PIJU SOPSTVENI URIN: Britanski novinar opisao JEZIVE USLOVE U LOGORU kojim je UPRAVLJAO PRALJAK

Slobodan Praljak
Beta

Novinar britanskog Guardiana opisao je susret sa pokojnim generalom Praljkom, a imao je i ekskluzivnu priliku da uđe u logor Dretelj.

 

Ed Vulijami, nagrađivani novinar Guardiana, koji je svedočio na deset suđenja u Hagu, opisao je juče kako je izgledao njegov prvi susret sa Slobodanom Praljkom, koji je preminuo, nakon što je popio otrov posle izricanja presude od 20 godina.

U članku koji je objavljen juče u Guardianu on je napisao da je prvi put sreo Praljka 1993. godine u samoproglašenoj republici Herceg-Bosni. Tamo je stigao tragom informacije prema kojoj uslovi u logorima u kojima su hrvatske snage držale zarobljene bošnjačke muslimane nisu bili u skladu sa Ženevskom konvencijom. Novinarima, među kojima je bio i Vulijami više puta je zabranjen ulaz u logor Dretelj, a onda je general Praljak, iz razloga koji su bili poznati samo njemu, potpisao dopuštenje da novinari mogu da uđu.

Kad smo došli do bivše baze JNA i pokazali Praljkovu dozvolu zapovedniku logora, bio je zgranut, ali je ispoštovao Praljkovu zapovest i pustio nas unutra. U jednom skladištu videli smo stotine uplašenih ljudi koji su sedeli i čučali. Neki su iza zatvorenih vrata bili 72 sata, a stražari su ih ostavili da se guše u vrućini i smradu. Pili su sopstveni urin – piše Vulijami.

On je opisao i stanje koje je zatekao u dva hangara koji su bili ukopani u brdo.

Vrata su bila otvorena, ali unutra je bilo mračno. Zatvorenici koji su bili smešteni u njima bili su mršavi poput kostura, oči su im bile nefokusirane, a mnogi su imali problema s kožom. Ispričali su nam kako su vrata bila često zaključana, pa kako su jedne noći pijani stražari zapucali kroz njih, pri čemu je nekoliko zatvorenika bilo ubijeno i ranjeno. Videli smo rupe od metaka u vratima i udubine na stražnjem zidu tunela. Zatvorenici su bili muslimani, a mnogi od njih su se borili u sklopu HVO-a pod Praljkovim zapovedništvom protiv zajedničkog srpskog neprijatelja, a sada su bili u zatočeništvu svojih bivših saboraca – posvjedočio je Vulijami.

Tribunal u Hagu juče je, presudom Slobodanu Praljku, potvrdio postojanje udruženog hrvatskog zločinačkog poduhvata sa ciljem etničkog čišćenja delova BiH, čime je potvrđena odluka iz prvostepene presude. Tom presudom penzionisani hrvatski pukovnik osuđen je na 20 godina zatvora. Čim je čuo presudu Praljak je popio otrov i preminuo u bolnici istog dana.