KRAGUJEVAC ŠTRAJKUJE: Radnici Fijata započeli proteste, SINDIKATI POD LUPOM

fiat
pixabay

Mesec dana od početka proizvodnje novog modela Fijata u italijanskoj fabrici automobila u Kragujevcu, zaposleni ove fabrike su započeli proteste.

 

Radnici traže povećanje plata, nadoknadu dodatnih troškova prevoza i isplatu obećanog bonusa efikasnosti. U kompaniji Fijat automobili Srbija – bez komentara.

Da li smo roboti ili radnici? – jedno je od pitanja koje radnici fabrike automobila Fijat u Kragujevcu postavljaju poslodavcima. Radnici su protestovali u krugu fabrike, a imaju podeljena mišljenja o štrajku. 

Radnici zahtevaju nov način organizacije, kako bi se smanjio broj operacija u smeni, nadoknadu dodatnih putnih troškova, isplata bonusa i povećanje plate na 45.000 dinara. Okupljenima se obratio Zoran Marković, predsednik Samostalnog sindikata, koji inače nije odgovarao na naše pozive. Naredni jednočasovni protest, kao upozorenje za generalni štrajk, biće održan i u ponedeljak. 

Iz nezvaničnog razgovora sa pojedinim radnicima Fijata saznali smo da oni čitavu ovu situaciju doživljavaju kao borbu za prevlast između dva sindikata – Samostalnog i Nezavisnog.

U suštini, komentarišu zaposleni, oni nemaju poverenja ni u jedna ni udrugi sindikat jer im deluje da se oba sindikata putem praznih obećanja bore da na što lakši način dođu do fotelja.