KRAJ BAHATOG PARKIRANJA: Beograđani, od danas na snazi “sokolovo oko”, a kazne su paprene

Od danas, na ulicama Beograda će se naći specijalna terenska vozila komunalne milicije opremljena najsavremenijim sistemom "Sokolovo oko", koji će vršiti 24-satni nadzor, fotografisati i automatski prijavljivati bahate vozače koji se nesavesno parkiraju. Do 8 sati već su registrovana 152 automobila koja su napravila prekršaj.

parking
pixabay.com

Ranko Šekularac, pomoćnik načelnika beogradske komunalne policije rekao je za RTS da bi ovaj projekat trebalo da obezbedi bržu prohodnost saobraćaja u centralnim gradskm ulicama, posebno tamo gde prolazi gradski prevoz.

Prema njegovim rečima, ovaj sistem koji je jedinstven u Evropi, a softver napravljen u Srbiji, nije viđen u drugim gradovima, osim u Londonu i Amsterdamu.

Sistem funkcioniše tako da vozilo saobraća gradskim ulicama brzinom od 40 kilometara na sat, ne zaustavlja se i tokom kretanja snima registarske oznake automobila koje je nepropisno parkirano.

Zatim, automatskom obradom, obaveštenje stiže na adresu vlasnika koji treba da se izjasni o identitetu lica koje je upravljalo vozilom, objasnio je Šekularac.

Ono što je važno, ističe, jeste to da je mogućnost selektivnog kažavanja i postupanja svedena na nulu.

Jednostavno ne postoji šansa da ovo vozilo ne opazi nepropisno parkirani automobil, a da komunalni policajac to oprosti“, kaže Šekulrac.

Sitem “Sokolovo oko” pokriva 93 najprometnije ulice, “crne tačke” gde treba da se reši problem.

Sistem znači kraj bahatom parkiranju u “žutim trakama”, na tramvajskim šinama, pešačkim prelazima, invalidskim mestima, ali i kraj onima koji svojim vozilima zatvaraju ulaze u stambene zgrade i nepropisno parkiraju na trotoarima.loading...