KRAJ DRAME: Otmičar aviona se predao, ‘nema veze sa terorizmom’

Avion
Freedigitalphotos.net/winnond

Nakon šestočasovne drame otmičar aviona kompanije "Idžipter", sa oko 60 putnika i članova posade, predao se i izašao iz aviona s podignutim rukama.

AFP piše da je iz aviona izašlo i sedmoro preostalih putnika.

Ministarstvo spoljnih poslova Egipta je saopštilo da se otmičar aviona “Idžiptera” zove Seif Eldin Mustafa, a predsednik Kipra rekao je da otmica nema veze sa terorizmom već da iza svega stoje lični motivi.

Avion kompanije „Idžipter“ sa 62 putnika i člana posade na letu iz Aleksandrije za Kairo otet je jutros oko osam časova i posada je primorana da avion prizemlji. Sleteo je u Larnaku na Kipru, ubrzo su potvrdili kiparski zvaničnici i naveli da je pilotu pretio putnik sa eksplozivom oko pojasa.

Nakon višesatnih pregovora sa otmičarem u avionu je ostalo sedam osoba, od kojih tri putnika i četiri člana posade, dok su svi ostali putnici oslobođeni, rekao je egipatski ministar civilnog vazduhoplovstva Šerif Fathi.

U letelici su ostali kapetan, kopilot, stjuardesa i član obezbeđenja, kao i tri putnika, precizirao je on, ne navodeći koje su nacionalnosti ti putnici, prenele su agencije.

Fathi je rekao da ne zna da li otmičar zaista ima eksploziv, kako tvrdi, ali da se vlasti ponašaju “kao da ga zaista ima”. Takođe je rekao da otmičar nije izneo nikakve konkretne zahteve.

Kompanija „Idžipter“ saopštila je ranije da je nakon pregovora sa otmičarem oslobođen 51 putnik, ali je otmičar kao taoce zadržao četiri stranca i članove posade.

Kiparski predsednik Nikos Anastasijades rekao je da “otmica aviona ne liči na čin terorizma”, već da iza svega stoje lični motivi.

On je na konferenciji za štampu saopštio da je motiv otmice aviona povezan sa bivšom ženom.

– Otmica ima veze sa ženom – rekao je on.

Mediji prenose da je otmičar aviona identifikovan kao Ibrahim Samaha, prenosi „Gardijan“. Međutim, BBC prenosi izjavu Samahe, koji ističe da je on samo putnik u avionu. Više u posebnoj vesti.

Mediji su ranije preneli da je u avionu možda i više od jednog napadača, a da je jedini zahtev bio da se policijska vozila udalje od aviona.

U avionu na letu MS181 je bilo 55 putnika i sedam članova posade. Novinar Rojtersa se poziva na egipatske medije i javlja da je u avionu bilo deset građana SAD i osam Britanaca. Otmičar je u jednom trenutku iz aviona pustio žene i decu.

Kiparski sajt “Sajprus mejl” navodi, pozivajući se na portparola policije Andreasa Angelidesa, da je jedan naoružani napadač preuzeo kontrolu nad “erbasom A320” u 08.30 sati.

Angelides je rekao da je avion sleteo na aerodrom u Larnaki u 08.50 sato nakon što je otet sa aerodroma u Egiptu i dodao da još nema informacija o zahtevima otmičara, niti o tome da li je on član neke organizacije.

Uspostavljena su dva krizna centra, jedan u kojem je antiteroristička policijska jedinica MMAD, a drugi na aerodromu u Larnaki, naveo je isti izbor.