KRAJ EPIDEMIJE I PRE 21.JUNA? Evo od čega zavisi kada će krizni štab ukinuti SVE MERE

U Srbiji je od početka epidemije borbu sa kovidom izgubila 6.801 osoba, a koronavirus je potvrđen kod 710.729 ljudi. U bolnicama je 1.079 osoba, a na respiratorima 58 pacijenata.

Pixabay.com

Prema poslednjem preseku, koronavirusom je u Srbiji zaraženo još 414 osoba, a od posledica zaraze preminulo je 13 ljudi.

Najviše novozaraženih je u Beogradu, zatim slede Novi Sad, Smederevo i Novi Pazar.

Epidemiolog Branislav Tiodorović istakao je da je cilj da se spustimo ispod 100 novozaraženih dnevno i približimo broju od 60 do 70 odsto imunizovanih građana.

Kao rok za ukidanje mera uzet je 21. jun, kao Dan muzike. Ako se sve lokalne zajednice potrude da se postignu planirani rezultati, ukidanje mera mogli bismo da pomerimo i na sredinu juna, naglasio je Tiodorović.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar apelovao je još jednom na sve građane, a posebno mlade, da se vakcinišu u što većem broju, jer se time sprečava novi talas epidemije, dodajući da će odluka o eventualnom popuštanju mera biti doneta tek posle detaljne analize i procene epidemiološke situacije na sednici Kriznog štaba.

Lončar je, posle sastanka sa državnim sekretarima i čelnicima zdravstvenih ustanova, rekao da je došao trenutak da se oformi Radna grupa Ministarstva zdravlja za analizu smrtnih slučajeva tokom epidemije kovida 19.