Irački premijer Hajder el Abadi proslavio je sa vojnicima pobedu u Mosulu, nakon što su u okviru devetomesečne ofanzive proterali ekstremiste Islamske države iz pojedinih poslednjih uporišta te terorističke organizacije.

 

Iračka vlada je saopštila da je El Abadi posetio “oslobođeni Mosul i čestitao svojim herojskim borcima”, ali da je nagovestio da će proglasiti pobedu kada bude oslobođen i poslednji deo grada, javila je agencija Frans pres.

– Pobeda je izvesna, i ono što je ostalo od Daeša (Islamska država) je opkoljeno… i samo je pitanje vremena kada ćemo proglasiti veliku pobedu našeg naroda – naveo je El Abadi u pisanoj izjavi.

AP prenosi da se teška borba nastavlja u delovima Starog grada Mosula, u blizini reke Tigar.

Iračke snage, uz podršku vazduhoplovnih snaga na čelu sa SAD, od oktobra prošle godine su se borile da oslobode drugi po veličini grad Iraka od Islamske države, koja ga je zauzela 2014.

Islamska država sada kontroliše manje od dva kilometra teritorije razorenog Mosula, ali pripadnici te grupe koriste civile kao ljudski štit, kao i bombaše samoubice i snajperiste za napade.loading...