KRAJ PAKLENIH VRUĆINA? Meteorolog dao PROGNOZU ZA NAREDNI PERIOD – izdržite još malo!

Meteorolog Đorđe Đurić najavio je kraj toplotnog talasa i prijatnije dane, ali tek od četvrtka. Međutim, najavljene su i nepogode.

Leto Odmor
Dnevno.rs

I sutra treba da se pripremimo za veliku vrućinu, temperatura će se kretati do 38 stepeni. Od četvrtka mnogo prijatnije.

“Pred nama je sunčan i vreo dan. Maksimalna temperatura biće od 34 do 38 stepeni, u Beogradu do 36 stepeni. U sredu će biti sunčano i tropski toplo u Srbiji. Duvaće slab do umeren zapadni i jugozapadni vetar krajem dana na severozapadu. Minimalna temperatura od 16 do 24 stepeni, maksimalna dnevna od 34 do 38 stepeni, u Beogradu do 36 stepeni”, napisao je Đurić.

Đurić savetuje zbog veoma visokih temperatura danas i sutra smanjenje aktivnosti na otvorenom na minimum, dok je potreban oprez i zbog veoma visokih vrednosti UV zračenja, pa se ne preporučuje izlaganje suncu na više od 15 minuta bez adekvatne zaštite.

“Veliki oprez je neophodan i u saobraćaju i ne krenuti na put u najtoplijem delu dana. Inače, kako su spoljne temperature do 38 stepeni, na suncu i još mnogo toga, u prostorijama i vozilima sa rashladnim uređajima, temperaturna razlika između spoljašnjosti i okoline ne treba da bude veća od 7 stepeni, jer organizam može doživeti šok, kao i u slučaju iznenadnog ulaska u bazene, reke, more i druge vodene površine. I ova vrućina je posledica napajanja veoma tople vazdušne mase iz severne Afrike u sklopu jugozapadne struje. Za razliku od prethodnog toplotnog talasa, koji je u Beogradu doneo temperaturu do 40 stepeni, trenutni toplotni talas biće oko dva stepena manje intenzivan”, napisao je Đurić.


Meteorolog navodi da je četvrtak prelomni dan i da od tada možemo da se nadamo blagom osveženju.

“Već od četvrtka sledi pad temperatura za 5 do 7 stepena, pa nas u petak i za vikend očekuju vrednosti oko 29-30°C. Bićemo pod uticajem ciklona iznad centralne Evrope, pa se očekuje smena sunčanih i oblačnih intervala i znatno prijatnije vreme, usled priliva nešto svežije vazdušne mase sa severozapada, pa će temperature biti oko prosečnih letnjih vrednosti. Tek ponegde se očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom, a u četvrtak kasnije posle podne ponegde se očekuju grmljavinske nepogode sa gradom. Ipak, i pored osveženja i lokalnih padavina, intenzivnije padavine se ne očekuju, osim lokalno u sklopu manjih grmljavinskih nepogoda”, tvrdi Đurić.