KRAJ RATA U UKRAJINI NI NA VIDIKU?! Državni sekretar SAD prognozirao DOKLE će trajati sukob

Iako su se ruske snage povukle s položaja u okolini Kijeva, ponovo su raketirale periferiju glavnog grada. Na meti su bila vojna postrojenja u kijevskom predgrađu. U napadu je uništena fabrika za proizvodnju raketa "neptun".

Pixabay.com

Ukrajinci kažu da su upravo tom raketom pogodili glavni ruski ratni brod Crnomorske flote. Rusi, međutim, tvrde da je do požara i potapanja krstarice “Moskva” došlo zbog eksplozije municije a posada je prebačena u stalnu bazu u Sevastopolju.

Rusko ministarstvo odbrane saopštava da je napad na vojne fabrike u okolini Kijeva odgovor na provokacije ukrajinske vojske na teritoriji Rusije.

Žestoki sukobi nastavljaju se i duž linije fronta na istoku zemlje. Borbe se vode oko Hersona, Harkova, Mikolajeva, Slavjanska i Marijupolja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kaže da je glavni cilj ruske vojne operacije u Ukrajini je poraz nacionalističkih bataljona.

“Glavni zadatak je osloboditi Ukrajinu tih nacionalističkih bataljona. Operacija se nastavlja i postavljeni zadaci su dobro poznati. Oni moraju biti i biće izvršeni. U to nema sumnje”, naglasio je Peskov.

Prema najnovijim podacima Ujedinjenih nacija, više od pet miliona ljudi je izbeglo iz Ukrajine od početka rata.

A nakon što su ukrajinske snage pritvorile proruskog opozicionog lidera Medvedčuka, nudeći Moskvi da ga razmene za ukrajinske zarobljenike, oglasila se njegova supruga. Traži pomoć turskog predsednika.

I evropski i američki zvaničnici procenjuju da se ne nazire brzi kraj rata u Ukrajini. Državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je evropskim saveznicima da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla da potraje i do kraja godine.