KRALI PODATKE SA BANKARSKIH RAČUNA: U globalnoj akciji protiv SAJBER KRIMINALA uhapšeni hakeri iz Srbije!

Hakerski napad
Pixabay.com

Američko pravosuđe saopštilo je da je podiglo optužnice protiv 36 osoba međunarodne mreže za krađu ličnih podataka na internetu, posebno bankarskih kartica, i dodalo da su hapšenja između ostalog sprovedena i u Srbiji i na Kosovu.

 

Procenjuje se da je ta međunarodna mreža napravila štetu od oko 530 miliona dolara.

Američko Ministarstvo pravosuđa navelo je da je 13 osumnjičenih privedeno u SAD, Australiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji, na Kosovu i u Srbiji.

– Ta krivična gonjenja i privođenja spadaju među najveće ikada u sajber kriminalu –izjavio je zvaničnik američkog ministartsva Džon Kronan.

Međunarodnu mrežu Infraud osnovao je u oktobru 2010. godine Ukrajinac Svjatoslav Bondarenko (34) koji je delovao pod raznim imenima – Obnon, Rektor ili Helkern. Bondarenko još nije priveden.

Ta mreža sa sloganom “In Fraud We Trust” (Verujemo u prevaru) povezivala je potencijalne kupce sa sajtovima prodaje kako bi mogla da dođe do ličnih bankarskih podataka.

Ta organizacija je imala 10.901 člana u martu 2017. godine. Korisnici te mreže su mogli da prodaju ili kupuju lične podatke ili hakovane bankarske kartice, kao i štetne softvere.

Žrtve su identifikovane širom sveta.loading...