Kraljica Elizabeta proslavila 96. rođendan: Ostaće upamćen po poklonima i legendarnoj lutki (FOTO)

Kraljica Elizabeta slavi 96. rođendan. Najstarija je vladarka na svetu i imala je najduži brak u britanskoj kraljevskoj kući.

Printscreen

Kraljica svaki dan dobija po 2.000 do 3.000 pisama, na koja delimično i lično odgovara, a to je samo jedna u nizu činjenica zbog koje je narod jednostavno obožava.

Kraljica Elizabeta II, punim imenom Elizabeta Aleksandra Meri, rođena je kao najstarije dete kraljice Elizabete i kralja Džordža, a kad je njen otac preminuo u februaru 1952. godine, došla je na njegovo mesto te je na kraljevskom tronu već gotovo 70 godina.

Iako je rođena u aprilu, kraljičin se rođendan službeno slavi u junu. Kako otkrivaju stručnjaci za kraljevsku porodicu, sve to seže daleko u istoriju i povezano je s vojnom vežbom, koja je započela još za vreme vladavine Čarlsa II. 1748. godine odlučeno je da upravo taj dan bude ujedno i rođendan službenog vladara. Ta deklaracija zapravo je značila da će svaki kralj ili kraljica, počevši od kralja Džordža II, slaviti na dan kada zapravo i nisu rođeni.

Obično se tokom kraljičine rođendanske parade više od 1.400 vojnika, 400 muzičara i 200 konjanika prolaze ulicama Londona od Bakingemske palate do opštine u Londonu i natrag. Kraljica pristiže u kočiji kako bi nadgledala trupe. Kasnije popodne, britanski piloti lete nisko iznad gomile, ispuštajući mlazove u crvenoj, beloj i plavoj boji, a cela kraljevska porodica događaj prati s balkona.

Zanimljivo, Elizabeta u početku nije bila predviđena za prestolonaslednicu. Njen ujak Eduard VIII odrekao se prestola, pa je njen otac Džordž VI tako postao kralj. Time se i za nju sve promenilo. Kada joj je umro otac, imala je samo 25 godina. Princeza Elizabeta koju su od milja zvali Lilibet postala je “Elizabeta II, milošću Božjom kraljica Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske i drugih carstava i teritorija, vladarica Komonvelta i braniteljka vere”. Krunisana je u velikoj ceremoniji u Vestminsterskoj opatiji 2. juna 1953. godine.

Za vreme njene vladavine, doživela je raspad britanske svetske imperije, Hladni rat, Bregzit i pandemiju. U Bakingemskoj palati, dočekala je i otpratila 14 britanskih premijera od Vinstona Čerčila preko Margaret Tačer do Borisa Džonsona.

– I bogati plaču – slavna je izreka pa tako ni samoj kraljici nije bilo lako. Prvo joj je njena sestra Margaret zadavala brojne probleme. Uzrokovala je i prvi razvod u dugoj istoriji kraljevske porodice. Od tragedije Čarlsa i Dajane do unuka Harija i njegove izabranice Megan. Nije ostala ravnodušna ni na seks-skandale njenog sina Endrua. Iako ga je dugo podržavala, u januaru ove godine oduzela mu je sve vojne činove i kraljevska pokroviteljstva.

Elizabeta II nikada ne daje političke komentare, ali se jednom nedeljno sastaje s premijerom i s njime razgovara o aktualnim problemima. Čak i u tradicionalnom godišnjem govoru povodom otvaranja zasedanja parlamenta uvek kaže ono samo ono što je napisala u govoru.

Kraljičini dugogodišnji saradnici ističu da je najbolja kraljičina osobina njena smirenost u teškim trenucima. Kada zavlada panika, mnogi teško ostaju smireni i pribrani, a Elizabeta II nije jedna od njih:

– Tokom najtežih kraljevskih godina nikada je nisam video uzrujanu i u panici. Šta god da se dogodi, ona ostaje pribrana, ne menja izraze lica, zapravo kao da ne postoji nešto što je može iznenaditi i šokirati – kaže pak Čarls Enson.

Zanimljivo, prkos minimalnom političkom uticaju, Britanci na pitanje o smislu postojanja monarhije odgovaraju ovako:

– Kraljica je deo naše kulture i doprinosi turizmu – kažu građani. U anketama sprovedenim prošle godine samo 13 odsto ispitanika izjasnilo se za ukidanje monarhije nakon kraljičine smrti. Takva činjenica govori samo jedno – Britanci ne mogu da zamisle da postoji još jedna osoba koja bi mogla tako dobro da predstavlja njihovu zemlju kao Elizabeta.

Američka kompanija Mattel, Inc., čiji je najpoznatiji brend lutka Barbie, uključila se u obeležavanje istorijskog platinastog jubileja britanske kraljice Elizabete II izradom počasne lutke po uzoru na njen lik, a lutka je, simbolično, danas puštena u prodaju.