KREĆE STROŽE KONTROLE MERA: Situacija u Srbiji bolja, ali evo zašto je ovo PRELOMNI TRENUTAK u borbi sa koronom

U zemlji je zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 579 osoba hospitalizovano, dok se 48 pacijenata nalazi na respiratorima.

Pixabay.com

Prema poslednjem preseku, koronavirus je u Srbiji registrovan kod još 76 osoba, a od posledica zaraze preminulo je dvoje ljudi. Na respiratorima je 48 pacijenata.

Iako je epidemiološka situacija bolja, stručnjaci upozoravaju da je polazak dece u školu prelomni trenutak i da dosadašnji dobri pokazatelji mogu brzo da se promene ako se ne poštuju mere i preporuke.

Imunolog dr Srđa Janković rekao je za RTS da ne sme biti opuštanja i da samo rigorozno sprovođenje svih mera koje su na snazi može da održi brojeve prihvatljivo niskim.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručio je da više neće biti razumavanja za one koji ne poštuju mere koje je preporučio Krizni štab, od toga da ne može biti više od 30 ljudi u zatvorenom prostoru, da se nose maske, drži rastojanje.

Predstavnik Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Miljan Rančić naveo je da je razumljiva i opravdana želja svih država da popuste mere zbog toga što ekonomija i svi ostali aspekti života trpe, ali da sa tim treba ići oprezno i postepeno.