KRENULI BISTE NA PUT ŠTO PRE? Evo kako da najlakše i NAJBRŽE dođete do zelenog sertifikata o vakcinaciji

Potvrda o vakcinaciji, rezultati testiranja na kovid - svi ti podaci se nalaze na vašem digitalnom zelenom sertifikatu...

Pixabay

Idete na put i treba vam digitalni zeleni sertifikat, a ne znate kako da ga preuzmete. Ovo je najkraći put do njega. Od srede ga možete dobiti i u poštama širom Srbije.

Potvrda o vakcinaciji, rezultati testiranja na kovid – svi ti podaci se nalaze na vašem digitalnom zelenom sertifikatu. Do sada ga je preuzelo više od 130.000 ljudi. Da biste i vi, prvi korak je registracija na portalu e-Uprava, objavio je RTS.

sertifikat
eUprava/Printscreen

Građani ostavljaju ime, prezime, ostavljaju sliku svoje lične karte ili pasoša, broj lične karte, mejl adresu i biraju šifru. Na taj način se registruju. Kada su registrovani biraju digitalni zeleni sertifikat i kada odaberu ovu uslugu, mogu da izaberu da li žele sertifikat na srpsko-engleskom, srpsko-kineskom jeziku – navodi Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za e-Upravu.

Kada ste sve ove korake uradili, digitalni zeleni sertifikat stiže za nekoliko sekundi na mejl adresu. Ukoliko putujete, sačuvajte ga u mobilnom telefonu ili ga odštampajte.

Sa sve više zemalja Ministarstvo turizma sklapa sporazume o priznavanju digitalnog sertifikata. U ovom trenutku to su: Grčka, Mađarska, UAE, Turska, Slovenija – kaže Jovanović.

Da li su svi podaci koji su uneti sigurni?

Svi podaci se čuvaju po najvišim bezbednosnim standardima u državnim data centrima – Beograd i Kragujevac – navodi Jovanović.

Ukoliko sami ne znate da preuzmete zeleni digitalni sertifikat, to možete učini u 200 pošta širom Srbije. Za to vam je potreban pasoš.

U par koraka, uz važeći pasoš potpuno besplatno dobiće potvrdu, odnosno dobiće list digitalnog zelenog sertifikata. Želimo da istaknemo da će od 7. juna i svim stranim građanima koji su primili vakcinu u Srbiji biti omogućeno da na šalterima preko 200 pošta podignu digitalni zeleni sertifikat – naglašava Bojana Nikolić, direktorka Funkcije usluga JP “Pošta Srbije”.

Spisak pošta u kojima se izdaje digitalni zeleni sertifikat objavljen je na sajtu “Pošte Srbije”.