Predsednik Ukrajine kaže da uvođenje ratnog stanja ne znači da će Ukrajina sprovoditi ofanzivne akcije, već isključivo dejstva za odbranu svoje teritorije i zaštitu bezbednosti građana.

Prema njegovim rečima, ratno stanje se uvodi u skladu sa međunarodnim pravom sa ciljem jačanja odbrambenih sposobnosti Ukrajine usled sve veće ruske agresije.

– Ratno stanje ne znači naše odbijanje da rešimo pitanje oslobađanja teritorije Ukrajine političkim i diplomatskim sredstvima. Nameravamo da nastavimo da se pridržavamo svih međunarodnih obaveza, uključujući i sporazume iz Minska – naveo je Porošenko.

S obzirom na najnovija dešavanja, oružane strane Ukrajine stavljene su u stanje najviše borbene gotovosti, piše Ukinform.

U međuvremenu, Rusija je ponovo otvorila Kerčki moreuz za pomorski saobraćaj, javlja Rojters pozivajući se na agenciju RIA Novosti.

Generalni direktor krimskih luka Aleksej Volkov kaže da se plovidba kroz Kerč odvija uobičajeno.

Povodom najnovije situacije Rusija je zatražila za danas održavanje vanredne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Sednica će biti održana u 11 sati po njujorškom vremenu, prenosi ruski Tas.

Ambasadorka SAD Niki Hejli potvrdila je ovu informaciju na Tviteru.

Ruska Federalna bezbednosna služba prethodo je saopštila da zaplenjeni ukrajinski vojni brodovi “Berdjansk”, “Nikopolj” i “Jani Kapu” koji su pokušali da prođu kroz Kerčki moreuz. Ruska vojska upotrebila je oružje kako bi ih prisilila da se zaustave.

Moskva je saopštila i da je podignuta ruska avijacija i da Kerčkim moreuzom patroliraju avioni Suhoj-25.

Zbog najnovihih događaja, nekoliko stotina ljudi protestovalo je ispred ruske ambasade u Kijevu ostavljajući brodove od papira ispred kapije. Postavili su i gume koje su pokušali da zapale, ali ih je policija sprečila.

Prethodno su ubacili dimne bombe u dvorište zgrade ruskog diplomatskog predstavništva.loading...