KRIZNI ŠTAB DONEO ODLUKU: Da li mlađi osnovci prelaze na online nastavu?

Medicinski deo Kriznog štaba nakon argumenata političkog dela revidirao je svoj tvrdi stav.

Pixabay.com

Najmađi osnovci od prvog do četvrtog razreda ipak naredne nedelje idu u školu. To je odlučeno na sastanku medicinskog dela Kriznog štaba i premijerke Ane Brnabić.

– Učenici nižih razreda osnovnih škola nastaviće od iduće nedelje da pohađaju redovno nastavu u školama, dok će učenici viših razreda, kao i učenici srednjih škola, nastavu pratiti od kuće – saopšteno je danas.

U saopštenju Ministarstva prosvete se navodi da je na današnjem sastanku predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i medicinskog dela Kriznog štaba odlučeno da se ipak ostane pri dosadašnjem načinu rada i da mlađi osnovci pohađaju nastavu redovno – a ne onlajn o čemu je bilo najava prethodnih dana.

– U pojedinačnim slučajevima, na osnovu odluke lokalnih kriznih štabova, uz saglasnost Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja preko školskih uprava, može se doneti drugačija odluka – navodi se u saopštenju.

Medicinski deo Kriznog štaba nakon argumenata “političkog dela” revidirao je svoj tvrdi stav. Zahtev da se mere ne odnose na najmlađe đake, podneli su premijerka Ana Brnabić i ministar prosvete Branko Ružić. Mere Štaba za osnovce od petog do osmog i srednje škole ostaju i dalje na snazi – oni nastavu pohađaju onlajn.

Na poslednjoj sednici Štaba u punom sastavu početkom nedelje, zahtev medicinskog dela je bio da svi đaci pređu na onlajn nastavu. Doktori su, predlažući set mera koji je sada na snazi, a to je zaključavanje do nedelje, zahtevali da i najmlađi osnovci već ove nedelje ne idu u školu.

Međutim, premijerka Ana Brnabić i ministar prosvete Branko Ružić razgovarali su juče i sagledali sve probleme koje povlači ovakva mera. Odlučili su da se od medicinskog dela Štaba zatraži da se “zaklučavanje” ne odnosi na đake od prvog do četvrtog jer ne samo što su isuviše mali da bi ostajali sami kući već je učenje od kuće za veći deo porodica nepremostiv problem.

Tokom prošlogodišnjeg karantina i najmlađi đaci su nastavu pohađali onlajn, ali tada je Vlada donela odluku da jedan roditelj uz potvrdu poslodavcu ostaje kući.