KRIZNI ŠTAB RAZMATRA NOVE MERE: Moguće uvođenje karantina

Sednica Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa, kako je najavljeno, biće održana danas. Mediji spekulišu da će na njoj biti saopštene nove mere.

Pixabay.com

Posle sednice, članovi Kriznog štaba će se obratitit javnosti. Obraćanje je planirano za 10 časova.

Mediji već spekulišu da će Krizni štab danas odlučiti koje će mere biti pooštrene, a koje popuštene, kao i kakav će ubuduće biti tretman onih koji ulaze u Srbiju.

Putnici će biti pregledani na granicama, a razmatra se i opcija uvođenja karantina. Svima koji ulaze u našu zemlju na granici mere temperaturu, a one sa simptomima zaraze šalju u kovid ambulante. Krizni štab razmatraće da li postoji potreba za karantinom za povratnike iz inostranstva, navodi “Blic” uz podsećanje da je epidemiolog dr Predrag Kon predložio je i da deca koja su nedavno stigla iz inostranstva kasnije krenu u školu.

Na ovaj korak Srbija se odlučila zbog loše epidemiološke situacije u regionu, gde se beleži znatan porast broja novoobolelih, a nakon sednice Kriznog štaba biće poznato da li će biti dvonedeljnog karantina za sve koji ulaze u zemlju i da li će deca koja se vraćaju iz Hrvatske i Crne Gore morati da odlože početak školske godine.

Na dnevnom redu sednice Kriznog štaba biće i razmatranje produžetka rada maloprodajnih objekata do 23.00 sata, dok bi ugostiteljski objekti sa baštama mogli da dobiju dozvolu za rad do ponoći.

Broj dozvoljenih osoba na javnim okupljanjima, kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru sa popuštanjem mera mogao bi da bude povećan sa 10 na 30, dok će se u razmatranje uzeti i revidiranje liste zemalja za koje se traži PCR test.