KRIZNI ŠTAB UPOZORIO: Ovo malo mesto na JUGU SRBIJE moglo bi da postane NOVO ŽARIŠTE KORONAVIRUSA

I dalje je najviše novoobelih od koronavirusa na dnevnom nivou iz Beograda, mada i u manjim gradovima i opštinama ima pojedinačnih slučajeva. Prethodnih dana članovi Republičkog Kriznog štaba govorili su o Preševu kao o mogućem žarištu. U toj opštini je, prema podacima Doma zdravlja, od početka septembra dvadesetak pozitivnih osoba na kovid 19.

Pixabay.com

Za razliku od jula i avgusta, kada je u preševskoj kovid ambulanti bilo po nekoliko desetina pregleda dnevno, od početka septembra sa simptomima koronavirusa javi se desetak meštana. Lekari situaciju ocenjuju stabilnijom, ali i dalje nesigurnom.

“Preševljani su bili na letovanje uglavnom u Albaniji, Preševo je još u vanrednoj situaciji, ljudi normalno se šetaju, nemamo nikakva ograničenja, ali pridržavaju se naših preporuka da stave masku i da se distanciraju i da dolaze kod nas ako ima neki simptom”, kaže Driton Salihu, direktor Doma zdravlja u Preševu.

Doktorka Svetlana Stojanović, direktorka Zavoda za javno zdravlje u Vranju kaže da je u jednom danu u Preševu bilo pet pozitivnih, jednom tri, a bude i po jedno-dvoje što je za opštinu Preševo koja u ranijem periodu nije bila sa velikim brojem pozitivnih pacijenata, znatno povećanje.

Lekari navode da se sada najčešće javljaju pacijenti između 50 i 60 godina, sa lakšim simptomima i blažom kliničkom slikom.

“Dobro smo zaštićeni, čuvamo se i trudimo se u svakom smislu da pomognemo pacijentu. Iskreno da vam kažem, svi razmišljamo da pacijentu bude dobro”, kaže Ivana Veljković, medecinska sestra u kovid ambulanti u Preševu

Na ulazu u jedini tržni centar u Preševu, gde meštani i kupuju i izlaze – dvojezična obaveštenja i sredstva za dezinfekciju.

“Imamo dobru saradnju sa posetiocima, sugerišemo svima da nose maske. Inspekcije koje su bile ustanovile su da se mi pridržavamo svih mera koje su predviđene. Naši zaposleni se štite i nismo imali zaraženih”, kaže Ermalj Sulejmani, menadžer tržnog centra u Preševu.

Od početka jula do sredine septembra u Preševu je, prema podacima Doma zdravlja, potvrđeno 85 slučajeva zaraze koronavirusom.